Vi opdaterer vores hjemmesidedesign for at forbedre oplevelsen på vores hjemmeside.

Sogneeftermiddag. Pigerne på Sprogø.

MAR
16

Sogneeftermiddag. Pigerne på Sprogø.


Dato Onsdag d. 16. marts 2022, Kl. 14:00 til kl. 16:00
Sted Himmelev Sognegård, Fynsvej 69, 4000 Roskilde
Medvirkende
Carsten Egø, historiker
Pris
20 kr. for kaffe og kage
Sogneeftermiddag. Pigerne på Sprogø.

Historikeren Carsten Egø har i mange år skrevet bøger og artikler om lokalhistorie i Vestsjælland og i dette foredrag fortæller han om den virkelige tilværelse for PIGERNE PÅ SPROGØ og ikke blot som i den filmiske udgave af Jussi Adler Olsens bog ”Journal 64”. 

Internatet på Sprogø var en del af de Kellerske Anstalter fra 1923 til 1961 og var oprettet til åndsvage, seksuelt løsagtige kvinder. Herfra stammer også initiativet til Lov om Adgang til Sterilisation i 1929. 

Vi skal i foredraget høre om nogle af kvindernes skæbner, f.eks. om en pige der, hvis læge i ansøgningen om at komme til Sprogø bl.a. skrev: ”Forældrene har forsøgt at sende hende ud at tjene, men hun kan slet ikke udføre noget Arbejde på egen Hånd……..De senere År har hun haft stærke erotiske Tilbøjeligheder, så forældrene må passe på hende både Dag og Nat”.

Carsten Egø kommer i foredraget også ind på baggrunden for anstalten, hverdagen derovre samt selve lukningen. Foredraget er ledsaget af mange samtidige billeder som ikke tidligere er vist samt nutidige fotos.