• Begivenheden har allerede fundet sted.
Onsdag d. 20. november 2019, Kl. 19:30 til kl. 21:00

AmadeusEnsemblet fejrer 100-året for komponisten Leif Kaysers fødsel med en koncert i Himmelev Sognegård
Onsdag d. 20. november kl. 19.30 kan man høre dansk musik med AmadeusEnsemblet i Himmelev Sognegård.
Koncertens hovednavn er Leif Kayser, som ville være fyldt 100 år her i 2019.
Han er mest kendt for sine kirkemusikalske værker, men han skrev også megen anden musik, bl.a. 4 symfonier.
AmadeusEnsemblet har en helt særlig anledning til at deltage i fejringen af Kayser, idet det var ham der skrev det første værk specielt til ensemblet, Dansk Rapsodi, i 1998. Det er en lille suite af satser skrevet over danske folkemelodier. Da ensemblet bestilte værket hos ham nogle år tidligere, skrev han først et arrangement af et klaverstykke af Tjajkovskij: Theme Original et Variations op. 19 nr. 6 for at eksperimentere med besætningen. Dette arrangement uropførte AmadeusEnsemblet i januar 1994.

Koncerten indledes med Dansk Rapsodi, og derefter følger det seneste værk der indtil videre er blevet skrevet til AmadeusEnsemblet: André Jensens Wonder of the Megaliths som blev uropført ved en koncert i Ribe Domkirke i oktober sidste år. André Jensen er en ganske ung komponist, som imidlertid allerede har skrevet en lang række værker i forskellige genrer. Om værket her skriver han at han har hentet inspiration fra bygningsarkitektur – bygninger som er bygget af massive blokke af udhugget sten. ”Kontrast er nøgleordet for den musik jeg skriver, dette værk vil være virkelig tungt og legende let: Tunge, massive og klippefaste temaer og klangfarver, og lette rytmiske figurer der danser og leger.”

Kontrasten mellem det tunge og det lette og dansende finder man også imellem de to værker af Carl Nielsen, som man sammen med Tjajkovskij-variationerne kan høre i koncertens 2. afdeling: Sagadrøm og Symfonisk Rhapsodi. I Sagadrøm, der er inspireret af Njals Saga, bevæger musikken sig i langsomt skridende, skiftende klangflader, mens Symfonisk Rhapsodi, som er et af Nielsens meget tidlige værker, har en legende let karakter.

AmadeusEnsemblet, som fejrede sit 25-års jubilæum sidste år, består af 15 blæsere og en kontrabas. Ensemblet blev i sin tid stiftet ud fra ønsket om at samle de bedste amatørblæsere for at kunne spille de smukke serenader af Strauss og Mozart. Sidenhen har ensemblet udvidet repertoiret for denne særlige symfoniske blæserbesætning med arrangementer af kendt musik samt gennem bestilling af ny musik af fremtrædende danske komponister. Gennem årene er det blevet til nu hele 15 nyskrevne værker.

AmadeusEnsemblet har en omfattende koncertvirksomhed, som bl.a. indbefatter koncertturnéer til Færøerne og USA, og i jubilæumsåret 2018 gik turen til Sønderjylland og Nordtyskland.

AmadeusEnsemblet dirigeres af Peter Harbeck som har en alsidig musikalsk baggrund. Han er uddannet mag. art. i musik fra Århus Universitet, har diplomeksamen og musikpædagogisk eksamen med hovedfaget klarinet fra Nordjysk Musikkonservatorium og diplomeksamen i orkesterdirektion fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Som dirigent har han været chef for Den Kongelige Livgardes Musikkorps fra 1996 til 2009, og derefter har han været ansat som dirigent og musikalsk leder af Søværnets Tamburkorps fra 2009 til 2015. Han er nu freelance dirigent og underviser.
Han har haft opgaver som gæstedirigent hos professionelle militære musikkorps i ind- og udland og arbejdet med mange solister, samt dirigeret en lang række amatørorkestre og -kor inden for både det klassiske og rytmiske repertoire.
Han bliver benyttet som dommer ved konkurrencer og stævner i Danmark, Norge og Irland og har undervist i direktion bl.a. for Dansk Amatørmusik og Danske orkesterdirigenter.

Der er gratis adgang