Vi opdaterer vores hjemmesidedesign for at forbedre oplevelsen på vores hjemmeside.

Fernisering - værker af Karin Finnich

JAN
30

Fernisering - værker af Karin Finnich


Dato Søndag d. 30. januar 2022, kl. 11:00
Sted Himmelev Kirke, Fynsvej 69, 4000 Roskilde
Fernisering - værker af Karin Finnich

Vi udstiller værker i akryl af lokal billedkunstner Karin Finnich. Udstillinger hedder: ”Perlen, i din hånd”. Den rummer skønne oplevelser fra skov og mark — selvom ordet og lyset er kunstnerens største inspirationskilder. Værkerne bærer ikke titler — for måske er DIN oplevelse en anden end MIN?

Vi lader kunstneren selv få ordet:

"Jeg vil starte med at fortælle, at mine malerier ikke bærer titler. Det er helt bevidst, at jeg ikke giver dem titler, og det er fordi jeg ønsker at du, beskueren, skal have mulighed for at modtage den fortælling, der opstår i situationen, hvor du står foran maleriet. Din fortælling kan være en anden end min eller den næste, der ser maleriet. Der opstår et rum, et fabulerende rum, mellem beskuer og lærred, et frit rum, hvor fortællingen udfolder sig, alt efter hvem, der ser. Hvis du giver dig tid foran lærredet, vil du måske opleve et hjerte til hjerte budskab, eller en genklang fra dit eget liv, en følelse eller en stemning.

Til gengæld har min udstilling en titel, og det kan så virke lidt modsigende til det ovenstående. Men jeg plejer at give mine udstillinger et overordnet tema. Det har været ”At gå mod lyset”, ”At stå i Lyset med andre” og ” At være i Lyset”.

Perlen, i Din hånd er titlen på min nyeste udstilling. Jeg har ofte indre billeder, som jeg bruger i mine motiver. Det er porte, veje/stier, stiger og trapper og de seneste år, har jeg haft indre billeder, som gentagne gange er kommet til mig i form af en skinnende perle.

En fremstrakt hånd, der holder en skinnende perle, som et barn der ligger i en vugge. Perlen har form af en sammenkrøbet skikkelse til en rund strålende perle. Som en valmueblomst i tidligt flor, der går fra at være foldet helt sammen i en lille hård klump, til at udfolde sin smukke blomst i en krone. Jeg tolker det, som mig og min kunst. Det er min kunst, der er perlen i mit liv, og det jeg er skabt til at lave i Guds billede. I de seneste år har jeg ofte fået indre billeder af den en skinnende perle med strålende skarpt lys omkring. Dette har fyldt mig den gode følelse af fred, tryghed og Guds nåde.

Jeg arbejder med akrylmaling og strukturpasta på lærredet. Fortællingen skabes i dynamisk proces. Der arbejdes lige fra tynde lag, til mange lag, for at skabe dybde i billedet, både gennem kontrasten mellem lys og mørke, men også med struktur og farvetoner.

Mine mange gåture ved vand og skov, med skønnesolopgange og- nedgange, himlens mange forskellige farver er en stor inspirationskilde i min maleriske udfoldelse. Men også de mange danske salmer og sange, der så smukt beskriver naturens, dens undere, fugle, engle, det dybblå hav, morgen- og aftenrøde, himmelstiger og himmelporte. Sammen udgør alle disse ting sammen med min store kærlighed til lyset, og de kontrastfulde forhold til mørket inspirationen i mit virke som billedkunstner. Symbolske motiver, fællesskab, stemninger, engle, håb, lys og opstandelse fremkommer på lærredet. Lyset og ordet er mine største inspirationskilder.

Jeg lever mig ind i fortællingen på lærredet, og oplever at der sker noget mellem mig og lærredet i den kreative udfoldelse i skabelsesprocessen, hvor jeg med min kreative udfoldelse giver noget til lærreder, og processen giver mig noget tilbage. Det er en meget kraftfuld proces, i det øjeblik er det kun mig og lærredet, og meget andet står stille, og det kan også være en kamp. Det er forløsende, når jeg afslutter processen med en følelse af, at nu er maleriet fuldendt. Men der går som regel  mange månede, før den følelse indtræffer.

Jeg er uddannet billedkunstlærer, og har arbejdet som lærer i 25 år. Sygdom har gjort, at jeg nu ikke længere arbejder. Nye skuffer trækkes ud, og jeg har helliget meget mere af min tid til det kunstneriske. 

Nye tiltag spirer frem, så som at arbejde med pastelfarver på papir, skulptur i ler og fiberbeton. Jeg har taget nogle enkle eksempler med på dette arbejde, som helt klart vil komme til at fylde mere, sammen med mine malerier.

Håber du vil komme og se min udstilling."

Karin Finnich